Највеће помрачење Сунца од 1999.

20.03.2015.

Европа данас може да ужива у највећем помрачењу Сунца од 1999. године, а грађани Србије ће овај феномен моћи да прате до 11.58 часова. Месец је почео да прекрива Сунце у 9.39 часова, а максимално помрачење у Србији биће у 10.48 часова.Помрачење

Фото: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Они који се данас налазе на самом северу континента имаће још бољи поглед, а становници Фарских Острва и норвешког архипелага Свалбарда, њих укупно око 52.000 уз бројне туристе видеће и тотално помрачење сунца.

Овако ће отприлике изгледати помрачење на Фарским Острвима:

Помрачење2

Помрачење Сунца је последњи пут било видљиво 1999. године, а данас ће у зависности од локације, заклонити између 30 и 98 одсто сунчеве светлости.

Ова ретка појава се не сме посматрати голим оком, јер то може да оштети вид. Помрачење Сунца би требало да се прати кроз специјалне наочаре за помрачење, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло.

Како је наведено на сајту Астрономског друштва "Руђер Бошковић", најбезбедније посматрање је телескопом који има специјалне филтере за Сунце или се кроз њега Сунчев лик пројектује на бели заклон.

Иначе, поједини европски произвођачи соларне електричне енергије страхују да може доћи до прекида снабдевања струјом. Оператори се месецима припремају за помрачење, тврде из Европске мреже за преносне системе електричне енергије у Бриселу.

Извор:
B92

ПРОФИЛИ У ШКОЛИ

Овде се налазимо